nigdy tego nie zrozumię dlaczego SAP zamiast dac swoje sprezyny np BF a jak nie daja rady to BG, to kombinuja z tymi progresywnymi.
[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez Yarwanigdy tego nie zrozumię dlaczego SAP zamiast dac swoje sprezynyOblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
U mnie tez jest ciekawie....
Samochód mam kilka miesięcy po gwarancji i tydzień temu odstawiłem go do ASO na pomiary tylnego zawieszenia. Po ok. 3 dniach okazało się że mam się wstawić na wymianę sprężyn na twardsze (z 70% rabatem) oraz na dołożenie progresywnych za free.... Dzisiaj rano odstawiłem samochód do ASO a SAP ponownie zaczął analizować mój przypadek i dopraszać się ASO o dodatkowe pomiary (doszło do tego że po ściągnięciu starych sprężyn musieli je wsadzać jeszcze raz żeby dokonać kolejnych pomiarów) a później zamiast załatwienia sprawy na telefon (tak jak wcześniej obiecano) trzeba było wysłać kolejne zapytanie i zabrakło dnia żeby ogarnąć mój przypadek (SAP pracuje do 16:>).
Trochę jestem rozdrażniony i oby jutro sprawa zakończyła się tak jak początkowo zostało ustalone....
Komentarz
-
-
mau74 - ja miałem pierwotnie założone najsłabsze sprężyny (1K0 511 115 BC - 1x biała), więc dostałem o dwie klasy wyżej zgodnie z rozpiską z 29 strony.
Ty masz octavie po lifcie a ja z przed (Tour), więc stąd zapewne inne sprężyny. Tak jak pisałem wcześniej w ASO powiedzieli mi że te sprężyny z oznaczeniem BF montują do combi a do zwykłych liftback-ów BE. Na razie autko stoi wyżej ale oceny dokonam jak troche na nich pojeżdżę. Nie chcę też przesadzać z tą twardością bo 75% drogi pokonuje jeżdżąc samotnie i bez większego obciążenia. Jedynie podczas wyjazdów feryjno/wakacyjnych obciążam samochód maksymalnie.
Komentarz
-
-
Koledzy chyba SAP mnie olało ponieważ wysłałem im da razy zapytanie pierwsze 20-05-2012 a drugie 30-05-2012 ( z ich strony dostałem na maila info że zapytanie zostało przyjęte) i na ani jedno nie otrzymałem od nich do tej pory odpowiedzi. Nie wiem co robić czy jechać do ASO i im to zgłosić im będą musieli odpowiedzieć, czy jeszcze poczekać...?? Wydaje mi się to trochę za długo,z tego względu że koledzy pisali że dostawali odpowiedzi dość szybko 2-3 dni.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Yarwanigdy tego nie zrozumię dlaczego SAP zamiast dac swoje sprezyny np BF a jak nie daja rady to BG, to kombinuja z tymi progresywnymi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez artur135artur135, Wierzysz w to co piszesz?Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez termit886Czy zdarzyło się komuś z kolegów tych co wysyłali zapytanie do SAP żeby im nie odpowiedzieli....????
W efekcie samochód kiblował w ASO dwa i ostatecznie za 330zł (auto po gwarancji) wstawione ma nowe sprężyny BF + sprężyny progresywne i sprawdzoną geometrię po zakończeniu wszystkich operacji.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez t_omkoZamieszczone przez termit886Czy zdarzyło się komuś z kolegów tych co wysyłali zapytanie do SAP żeby im nie odpowiedzieli....????
W efekcie samochód kiblował w ASO dwa i ostatecznie za 330zł (auto po gwarancji) wstawione ma nowe sprężyny BF + sprężyny progresywne i sprawdzoną geometrię po zakończeniu wszystkich operacji.
Komentarz
-
-
[quote="termit886"][quote="t_omko"]Zamieszczone przez termit886Chyba sami do końca nie wiedzą co z tym zrobić bo pewnie w ostatnim czasie mają w cholerę zgłoszeń. Ja pytałem dlatego ponieważ pierwszy raz napisałem do nich 20-05 - nie dostałem żadnej odpowiedzi, następnie wysłałem to drugi raz 30-05 i narazie cisza. Jesli w poniedziałek nic nie przyjdzie to we wtorek dzwonie do ASO i im zgłoszę problem.A nie omieszkam sobie w poniedziałek zadzwonić do SAP i zapytać dlaczego nie dostałem żadnej odpowiedzi w mojej sprawie.
Komentarz
-
-
z ciekawości zajrzałem na stronkę z zamiennikami i wiecie co - niemal wszyscy podają zamienniki jako BF. Zastanawiające jest jednak to, że przednie spreżyny czy to 1,4 czy 1.9 mają w większości przypadków te same oznaczenie(czyżby tylko tył się liczył).I tak mnie to nurtowało, że przyjrzałem się kiedyś skodziankom na parkinku i mpi, tsi i tdi miały te same kolory na przodzie. tyłu nie widać niestety przez koło. A druga sprawa to taką, że O1 miała więcej zwojów niż O2 fl. Chyba logiczne jest, że więcej zwojów będzie lepiej pracować i lepiej przenośić siłę. Czyżby to zostało spaprane w O2?
Komentarz
-
-
Problem generalnie występuje w O2 FL i Tourach, ale chyba tylko tych najmłodszych ?
Ja mam swoją teorię, że winny temu jest sam producent sprężyn - aby obniżyć koszty zaczął stosować inne ( tańsze ) materiały i sprężyny zrobiły się bardziej miękkie.Czarna perła O2 FL:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58593
Komentarz
-
-
Ja napisałem meila z strony Skody i dostałem odpowiedź na drugi dzień.
Ponieważ mam auto po gwarancji więc zapytałem grzecznie jako lojalny użytkownik serwisujący się w ASO, czy moge liczyć z ich strony na przynajmniej częściową partycypację w kosztach wymiany sprężyn. Otrzymałem odpowiedź, że mam auto po gwarancji (coż za błyskotliwość) i nie mogą "wyjść na przeciw moim oczekiwaniom". Ale najlepsze napisali na końcu: "warto nadmienić że Skoda Auto Polska nie był gwarantem omawianego samochodu". Auto kupione w Polsce u dealera, w okresie gwarancji parę rzeczy wymienionych w ramach gwarancji to kto był gwarantem? Zapytałem o to i czekam odpowiedzi. A może wydaje mi się tylko że moje auto to Skoda???
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzgJa napisałem meila z strony Skody i dostałem odpowiedź na drugi dzień.
Ponieważ mam auto po gwarancji więc zapytałem grzecznie jako lojalny użytkownik serwisujący się w ASO, czy moge liczyć z ich strony na przynajmniej częściową partycypację w kosztach wymiany sprężyn. Otrzymałem odpowiedź, że mam auto po gwarancji (coż za błyskotliwość) i nie mogą "wyjść na przeciw moim oczekiwaniom". Ale najlepsze napisali na końcu: "warto nadmienić że Skoda Auto Polska nie był gwarantem omawianego samochodu". Auto kupione w Polsce u dealera, w okresie gwarancji parę rzeczy wymienionych w ramach gwarancji to kto był gwarantem? Zapytałem o to i czekam odpowiedzi. A może wydaje mi się tylko że moje auto to Skoda???
Przecież oczywiste jest że Skoda Auto Polska nie jest gwarantem. Bezpośrednim gwarantem zawsze jest sprzedawca i czy to jest samochód czy telewizor.
Komentarz
-
Komentarz